Fokus på økologisk landbruk og selvberging hos NLF Tanzania

De siste årene har NLF Tanzania økt sitt fokus på bærekraftig utvikling og å benytte de mulighetene de har til å være selvberget på flere områder. Spesielt har de fokusert på landbruk og utnyttelse av de arealene de har til rådighet. I det siste nyhetsbrevet fra NLF Tanzania fikk vi noen glimt av de foreløpige resultatene – for ikke å snakke om et bilde av hva dette kan bety for organisasjonen i fremtiden. Vi har oversatt utdrag fra nyhetsbrevet om dette temaet.

Oversatt av: Ola Muan

A-mais-ing!!!

mais2_410x600

“-Vi har alltid gjort det på den måten – hvorfor skal vi forandre på det?”
Dette var spørsmålet som ble stilt av elevene i sjuende og ellevte klasse ved Fountain of Hope da de forberedte seg på å hjelpe til med den årlige maisplantingen. Å gjøre plantingen riktig er svært viktig, siden mais-avlingen vår hvert år inngår som en viktig del av kostholdet for den store NLF-familien.

Mike Peens, som er leder for landbruksavdelingen hos oss, fikk ei fin økt sammen med de overraskede studentene. “- Jeg har hatt stor glede av å jobbe med studentene, som lærte en ny metode for å plante mais. I stedet for å plante i oppoverbakke, hvilket er vanlig her, plantet vi på tvers av bakken. Det reduserer avrenning og erosjon, og øker muligheten for at vannet trenger ned i jorden.”

Beviset for at dette fungerte fikk vi da studentene dro tilbake for å se på det området de hadde plantet. “Denne maisen er så mye bedre enn hos naboen!”

mais3_800x445

Denne suksesshistorien har mer å by på. En ny type hybrid-art av mais ble plantet på to tredjedeler av arealet vårt. Den er større og “fetere”, motstandsdyktig mot tørke, og gir en avling på to maiskolber per plante. Vi har hatt veldig lite regn i år. Naboene våre lider under dette – noen av dem har så vidt høstet to sekker med mais per acre (tilsvarer ca 4 dekar). Til sammenligning har vi høstet åtte sekker per acre – for en velsignelse! Vi takker Gud for at Han forsørger oss, for rådene fra Mike Peens, og vår nye mais-variant!

Øko-dilla

Vi er i ferd med å få øko-dilla her hos NLF, i forbindelse med at vi setter i gang et nytt program for økologisk dyrking av grønnsaker. Annenhver uke skal vi plante grønnsaker i 40 “senger” utover et område på ca 35 dekar.

mikepeens_800x600

“Ikyoung Juan Jungang”-kirken i Sør-Korea donerte en flerfunksjons-generator til oss – et essensielt hjelpemiddel for å pumpe vannet fra borehullet vi fullførte i juli i år. Vi er så takknemlige til denne kirken og Ms. Imkyong Choi (lederen for NLF i Sør-Korea) for hennes støtte. Innen slutten av januar 2016 høster vi de første grønnsakene, som fra da av vil utgjøre en kontinuerlig strøm av grønnsaker inn i husholdningen vår. Her i Tanzania kan vi nemlig både plante og høste hele året igjennom. Det blir litt av et utvalg også: Gulrøtter, løk, tomater, grønne paprika, aubergine, agurk, hodekål, covar (vet ikke helt hva dette er), kinakål, lusho (sitron-lignende frukt), kidney-bønner og grønne bønner.

veggies1_450x600

Dette nye prosjektet har to hovedformål. Det vi høster de første to ukene fra hver grønnsaksseng vil forsørge oss med sunne grønnsaker til elevene. Resten av avlingen fra hver seng (tilsvarende 3-5 ukers innhøsting) vil bli solgt for å finansiere andre av NLF’s landbruksprosjekter. Vi er veldig optimistiske når vi ser ca tre år fram i tid. Vi vil ha flere landbruksprosjekter, som alle vil være økologiske samt gi økonomisk gevinst. Vi har allerede planer om produksjon av egg og fjærfe, oppdrett av svin, dammer for oppdrett av fisk, samt produksjon av mer biomasse for kompostering og jordtildekking (hindrer uttørking av jorda).

 

Landbruksklubb

Den nyetablerte “NLF Landbruksklubb” for videregående skole vil gi undervisning i ulike emner innenfor landbruk. Noen eksempler er vekstskifte (rullering av type vekster på samme areal), forskjellige teknikker som for eksempel å plante bønner mellom plantefelt for å redusere plantesykdommer og insekter, samt forbedre nitrifikasjon av matjorda.

agri1_800x534

Mike Peens, leder for Avdeling for Landbruk hos NLF, legger vekt på viktigheten av å drive landbruk på Guds måte – og det er større enn vi kan se for oss: “-Vi ønsker å skape en kjærlighet til økologisk mat og økologiske landbruksmetoder blant studentene. Studentene vil ta del i dyrkingsprosessen… Vi påvirker et stort samfunn her. Det som også er spennende med dette prosjektet, er at når naboene ser hvordan vi gjør det, kan de komme til å adoptere prinsippene for økologisk landbruk og plantingsmetoder. Dette vil øke deres avlinger… mindre erosjon, bedre utnyttelse av vannet.”

Denne Mike Peens fortjener en liten presentasjon for våre norske venner. Jeg og Sissel fikk gleden av å møte ham da vi besøkte NLF Tanzania i fjor. Mike er det man kan kalle en hvit afrikaner. Han er født og oppvokst i Zimbabwe, men han har faktisk røtter blant annet i Norge. Han har jobbet med landbruksprosjekter i flere land i Afrika, og opplevde at Gud ledet ham til Moshi. Vi deltok på en gudstjeneste, hvor han delte et vitnesbyrd om hvordan Gud helt konkret ledet ham og talte til ham om hvordan han skulle løse praktiske utfordringer i arbeidet. Vi takker Gud for at Mike er blitt en del av NLF.